/
ПАКЕТ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ
СТУДЕНТСКИ ПРАЗНИК
08.12. 2011г. - 09.12.2011 г.
Новогодишен пакет
2011 г.
Райското пръскало - Адреналин за всички!Водопадът се намира в Централна Стара планина в подножието на връх Ботев,в пределите на един от трите национални парка - Централен Балкан.Райското пръскало спада към територията на резерват Северен Джендем,който е резерватът с най-голяма надморска височина в парка. Често водопадът е наричан Калоферското пръскало,което се обяснява с близостта му до възрожденски Калофер.Райското пръскало образува своите води от снежните преспи на връх Ботев и е с невероятната височина на пада от цели - 124,5 метра.Красотата,която създават неговите пръски,стигнали веднъж земята,е неописуема. Освен за активен планински и екотуризъм,Райското пръскало е често посещавано от много любители на скалното катерене,привлечени от околните на водопада зъбери.Като една от главните природни забележителности в България водопадът е най-често посещаван през летните месеци,когато е най-пълноводен.Райското пръскало е обявен официално за природна забележителност на страната ни през 1965год.
Екопътека "Бяла река" е сред основните атракции,които предлага град Калофер.Пътеката е с дължина от 1,83км и предлага разходка сред внушителната и дивната красота на Национален парк "Централен Балкан".Времето,необходимо за да преминете по пътеката е около един час.Екопътеката започва северозападно от град Калофер,непосредствено след Калоферския мъжки манастир.Могат да бъдат видяни 11 уникални за района на Стара планина. растителни вида.Повече можете на научите тук.
Разположен на 7км. извън град Калофер,в северна посока,по пътя за екопътека "Бяла река" се намира мъжкият манастир на град Калофер - "Св.Рождество Богородично".Манастирът се намира в красивата долина,точно на брега на Бяла река.Именно от там,на 200м след манастира,започва и комплекса "Бяла река",който включва бивак "Бяла река" и екопътека "Бяла река"
Връх Ботев е най-вискоят връх в Стара планина с надморска височина от цели 2376м.Има няколко маршрута за изкачване към върха,но най-краткия е през южното било на планината,преминавайки през резерват "Северен Джендем" и Райското пръскало.От запад към върха води маршрут,който започва от хижа Добрила и следвайки вододелното било на Троянско-Калоферската планина,се издига до върха.Повече можете да научите тук.
Комплекс "Калоферските Войводи" © 2010 • Всички права са запазени
   |   Hosting BG01.NET   |